Van geiten tot een ziekenhuisbezoek

 

Het is alweer even geleden sinds onze laatste nieuwsbrief. Maar we hebben in de tussentijd zeker niet stil gezeten, zoals jullie via Facebook misschien al hadden gezien. Op het moment van verzending van de vorige nieuwsbrief waren Marcel en Lucette onderweg naar Nepal. Het was goed te zien dat het met iedereen goed ging en dat de Nepalezen  niet bij de pakken neer zijn gaan zitten, maar alweer volop aan de slag waren (en zijn) met wederopbouw.

 

Geiten!
Direct na de verwoestende aardbeving besloten we aan 2 bergdorpen noodhulp te verlenen in de vorm van roesttvrij stalen golfplaten ten behoeve van het bouwen van (tijdelijke) onderkomens. Maar doordat deze platen erg schaars werden en daarmee duur en lastig verkrijgbaar, lukte dit maar voor één van de dorpen. Tegen de tijd dat we het tweede dorp hieraan konden helpen hadden de mensen  al andere oplossingen gevonden. Gelukkig maar, want het regenseizoen was inmiddels al in volle gang.

2015 10 Geiten 2   2015 10 Geiten

 

Tijdens hun bezoek aan Nepal besloten Marcel en Lucette samen met Tej dan ook dat het beter was om de dorpelingen op een andere manier te helpen. Door de aardbeving was op enkel dier na al het vee uit het dorp om gekomen. Daarom hebben we een ‘geitenprogramma’ opgezet. Alle gezinnen in het dorp hebben een geit gekregen – 81 geiten in totaal – in de vorm van een soort lening. Het dorp als geheel is verantwoordelijk voor het terugbetalen vanaf het moment dat de veestapel zich weer uitbreidt. Jawel naast de 81 geiten is er dus ook 1 bok naar het dorp gebracht 🙂

 

Een vak, een toekomst
Nadat we vorig jaar dagelijks onderwijs hebben kunnen realiseren voor ruim 40 straatkinderen in Banepa, zijn we blij te kunnen laten weten dat ook deel 2 van die project is gestart: vakopleidingen voor oudere straatkinderen. Inmiddels zijn vijf jongens gestart met een opleiding bij UCEP, een instelling die (interne) vakopleidingen verzorgt en erg goed staat aangeschreven. De jongens hebben zelf gekozen in welk vak ze zich willen bekwamen. Drie hebben gekozen voor Motorcycle Mechanics, één voor Automobile Mechanics en eentje voor Basic Electronics. We zullen jullie op de hoogte houden van hun voortgang!

 

2015 10 UCEP eerste lichting

 

Naar het ziekenhuis
In augustus maakte Bibek – 1 van de jongens uit NLCH – een rare val op zijn knie tijdens een potje voetbal. Het bleek zo ernstig dat hij naar het ziekenhuis moest. In Nederland is het al niet leuk voor een kind om in een ziekenhuis te liggen, maar in Nepal al helemaal niet. Afgezien van medische verzorging zijn er eigenlijk geen voorzieningen en voor de dagelijkse verzorging ben je van je familie afhankelijk. Het was mooi om te zien dat de oudste kinderen uit NLCH – Milan, Dhanraj, Gita en Nabin – deze rol samen met Shusma (‘de moeder’ van NLCH)  heel serieus namen. Gelukkig mocht Bibek na 9 dagen weer naar huis en kan hij inmiddels weer naar hartelust voetballen!

 

2015 10 NLCH voetballen

 

We willen jullie nogmaals danken voor al jullie giften na de verwoestende aardbeving. We hebben in juni met eigen ogen kunnen zien dat er heel veel geld nodig is om het land er weer bovenop te helpen en zijn blij hier een steentje aan te kunnen bijdragen. In onze volgende nieuwsbrief meer over hoe we met jullie giften hebben kunnen en nog gaan helpen.

Veel groeten,
Ankie, Marcel, Désirée, Ruud en Lucette

Nog meer nieuwsbrieven lezen? Klik dan hier!

Ook de nieuwsbrief ontvangen? Stuur een berichtje aan info@tikafoundation.com