Grensblokkade, eerste banen en laagbouw

Grensblokkade
Van september 2015 tot in februari 2016 was er een tekort aan benzine, gasflessen, medicijnen en andere zaken die normaal gesproken door Nepal worden geïmporteerd met o.a. forse prijsstijgingen tot gevolg. Door politieke onenigheid hield India de grens met Nepal potdicht. In die tijd werd er veel op open vuurtjes op straat gekookt en werd er veel gedeeld met eten. De veerkracht van de mensen in Nepal werd door Tej mooi verwoord: “We’ve learned to deal with all kinds of problems, we will handle this too.”
Inmiddels is alles gelukkig weer zo goed als ‘back to normal’.
Eerste straatkinderen een baan!
De eerste banen zijn ‘binnen’ bij ons onderwijsproject voor straatkinderen!

Rukesh Shrestha
Rukesh Shresta -Nieuwsbrief foto

Rukesh Shresta -Nieuwsbrief foto

Rukesh Shrestha, 18 jaar oud en zonder eindexamen van de middelbare school. Hij hing op straat en deed niets. Zijn ouders zijn arme boeren. Door middel van sponsoring heeft hij een vakopleiding kunnen doorlopen bij UCEP. Hij is geslaagd voor zijn motor – techniek opleiding en werkt bij de Honda ‘winkel’ in Kathmandu.

Sushan Dhaugoda
Sushan is 16 jaar oud. Hij is gestopt met school in klas 8, sindsdien hing hij veel rond op straat. Zijn ouder hebben het niet breed, zijn vader is chauffeur en zijn moeder huisvrouw. Maar inmiddels heeft hij de half jaar durende vakopleiding Basic Electronics afgerond, met de  zelfgekozen specialisatie Mobile Phone Repair & Maintenance 8 from school. Hij woont in Bhainsepati in de buurt van Banepa en hij werkt inmiddels als Mobile Mechanic in Pokhara.

Sushan Dhaugodia Nieuwsbrief foto

Sushan Dhaugodia Nieuwsbrief foto

Hoog bezoek
Onze UCEP jongensTijdens zijn bezoek aan Nepal – om aandacht te vragen voor dit prachtige, door de aardbeving getroffen land – bezocht Prince Harry het UCEP programma in Banepa. Dit is het programma dat Rukesh en Sushan ook hebben doorlopen en waardoor ze nu een baan hebben.
Heel bijzondere aandacht voor de jongeren die het programma doorlopen, de docente en andere betrokkenen; een mooie opsteker voor dit goede programma!
Laagbouw: aardbevingsbestendig
Nieuwe laagbouw voor CBIANa de aardbevingen van vorig jaar hielden diverse ouders hun kinderen thuis van school (CBIA) omdat ze het gevaarlijk vonden dat hun kind(eren) dagelijks les had(den) in een gebouw met meerdere verdiepingen. Daarom is de huur van dit gedeelte van het schoolgebouw opgezegd en is hier tegenover een nieuw stuk laagbouw neergezet: aardbevingsbestendiger en daardoor een veiliger idee voor ouders, kinderen en docenten.

Veel groeten,
Ankie, Marcel, Désirée, Ruud en LucetteNog meer nieuwsbrieven lezen? Klik dan hier!

Aanmelden voor de nieuwsbrief? Stuur een berichtje aan: info@tikafoundation.com